Ébredő természet, bimbózó tehetség

A TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001/1817 azonosítószámú „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt keretében a gazdagító programpárok megszervezésére és megvalósítására kiírt felhívásra iskolánk sikeresen pályázott.

A pályázat címe: „Ébredő természet, bimbózó tehetség”

A projekt keretében 10 természettudományos érdeklődésű tanulót választottunk ki, akik vállalták a 2 tavaszi, 2 őszi terepgyakorlaton, valamint a nyári táborban való részvételt. Velük valósítottuk meg a 60 órás természettudományos tehetségfejlesztést.

A tavaszi időszakban a Csónakázó-tónál tartottuk az első terepgyakorlatot. A terepgyakorlat célja a vízi életközösség megismerése volt. Megvizsgáltuk a vízminőséget kémiai- és BISEL módszerrel. Vizi növényeket határoztunk meg. Mikroszkóppal vizsgáltuk a fonalas zöldmoszatot és az egysejtűeket. Növénytérképezést végeztünk.

A második terepgyakorlatot Csákányospusztán, a Mária- árokban való kirándulással valósítottuk meg. Az erdei életközösséget és a Vértes –hegység élővilágát tanulmányoztuk. Megismertük erdeink legjellemzőbb fáit: tölgy, bükk, gyertyán, juhar, kőris. Kéreg lenyomatot készítettünk. Gombákat, rovarokat határoztunk. A talajlakó férgeket és a lebontó szervezeteket is felismertük a korhadt fa vizsgálatakor.

A nyári 4 napos tábort Bakonybélen töltöttük. Itt megismerkedtünk a Bakony természeti értékeivel. Meglátogattuk a Zirci Természettudományi Múzeumot és a Zirci arborétumot. Majd Bakonybél felfedezésére indultak a tanulók, a diákmentorok segítségével, a feladatlap alapján. Meglátogattuk a Szent Maurícius Monostort, ahol sokat megtudtunk a szerzetesek életéről, majd a gyógynövényes kertben a gyógynövényeket szagolgattuk és hallhattunk gyógyhatásukról is. Az arborétumban a Gerence- patak élővilágát figyelhettük meg. Kirándultunk a szurdok völgy ősvadon bükkerdejében, közben megismertük a turista jeleket és a turistatérkép használatát. Ellátogattunk a Pannon Csillagdába, ahol élvezetes idegenvezetést hallhattunk az űrkutatásról, a világűrről. A kupolában távcsővel tekintettük meg a napot, a napfoltokat, és a napkitöréseket. Kirándultunk a Borostyán kúthoz, felkapaszkodtunk az Odvaskői-barlanghoz, valamint végighaladtunk a Boroszlán tanösvényen. Meglátogattuk a helyi Gyilkos tavat. A túráink során sok növényfajjal és állatfajjal ismerkedtünk meg. Esti programként kézműves foglalkozásokat tartottunk. A tanulók a programokon aktívak, érdeklődőek voltak. Sokat tanultak a Bakony élővilágáról.

A program az őszi időszakban terepgyakorlattal folytatódik.

A programot vezeti: Kocsisné Jenei Erika

Kísérőtanár: Répássyné Tamás Enikő

A hozzászólások le vannak tiltva.